Café Majestic

Rua Santa Catarina, 112 4000-442 Porto

Voor een leuke avond is Café Majestic niet te missen, midden de commerciële Catharinawijk. Bij aankomst is dit een ideale opwarmer voor een eerste ontspannen avond. Verzorgde obers in stijfgestreken witte vestjes, met épaulettes, voeren hun culinaire choreografie op: vlot, snel, geruisloos, alles gezien, vriendelijk en met net dat ietsje meer. Dat alles in een authentiek art-nouveau-interieur.

Graham’s

Rua do Agro 11, Porto

Wij bezochten Graham’s, het porthuis dat vandaag onder dak zit bij de familieholding Symington. De rondleiding is vrij kort maar degelijk. Het blijft een boeiende verkenning, zelfs voor wie wel wat van port afweet. Wil je echt (veel) meer aan de weet komen, vuur dan gerust je vragen af. Na elk geleid bezoek, overigens gratis, volgt een obligate proeverij van een drietal portwijnen. Maar ook hier kan je meer degusteren. Graham's heeft een paar jaar geleden een aparte winebar ingericht voor de échte liefhebber..

Vyne & Envy

Prinsengracht 411 & 381, Amsterdam

Wijnbar Vyne moet je zien om te geloven. En ook proeven om te genieten. Vyne ligt aan de Prinsengracht. Een paar panden verder huist (wijn)restaurant Envy. Beide lettercombinaties zitten onder dezelfde organisatie. En eigenlijk ontstond Vyne omdat de Envy-bezoekers tijdens het wachten op een tafeltje vaak met een glas wijn in de hand op de grachten stonden te aperitieven. Nu kan dat in de wijnbar Vyne. Met wat verbeelding waan je je in een liggende wijnton, met veel hout en indrukwekkende – geacclimatiseerde - glazen wandkasten vol horizontaal gestapelde flessen, bijna 300 verschillende. En daar zitten enkele pareltjes tussen! Een 80-tal wijnen kan je per glas bestellen, met gepaste ‘finger food’. Ook hier vinden we de ‘flight’-formule; een combinatie van een drietal halve glazen wijn.

Chabrol & Bistro Neuf

Haarlemmerstraat 7, Amsterdam

In de Haarlemmerstraat ligt aan het nummer 7 voorbij het stijlvolleChabrol Wine & Spirits. De 'spirit' van deze zaak verwoordt Rex Neve origineel op z'n website: 'Ik hou gewoon van lekker eten, van lekkere wijn. Ik verkoop geloof ik gewoon gezelligheid'. Overigens, voor de nieuwsgierigen: volgens Le Petit Robert betekent het dialectwoord 'chabrol' een mengeling van wijn en bouillon!
Wat opvalt: in tegenstelling tot België zien we geen enkele fles openstaan in de bezochte wijnwinkels. En dat heeft z’n reden. Volgens de Nederlandse drank- en horecawetgeving mag je geen alcohol drinken, zelfs niet proeven, in een supermarkt of bij de drankenhandelaar (slijter). Natuurlijk zijn er wijnhandels die proeverijen organiseren, maar dat gebeurt dus steeds in een gesloten lokaal en/of na de traditionele openingsuren.
Wie dus een glas wil drinken, én daarbij ook een lekker vorkje wil steken, moet naar een wijnbar of –restaurant. En ook voor deze zalige bezigheid, biedt Amsterdam een paar prachtige oplossingen.
Eén ervan is het begin 2010 geopende'Bistrot Neuf' vlak naast wijnwinkel Chabrol dat de wijnen levert. De lange 'pijp' is al meteen een erg favoriet adres van hippe Amsterdammers en BN'ers. Reserveren is de boodschap dus.

Domein de Wijngaardsberg

Wijngaardsberg 2, Ulenstraten

In het prachtige dal van Waterval vinden we in UlestratenDomein de Wijngaardsberg. Met een mooie terroir voor wijnbouw: mergel, zand en kiezel en löss, een door de wind aangevoerde afzetting, bestaande uit kwarts, veldspaat en kalk uit de laatste ijstijd! "Er werd hier al in de middeleeuwen wijn verbouwd. Als je goed kijkt, zie je nog de restanten van de wijnterassen. Het klimaat is anno 2008 ongeveer hetzelfde als toen. Ideaal dus", legt Jules Nijst, die samen met Wim en Elly Horsmans-Lubbers de wijngaarden beheert.
Tot 2002 was dit nog een gemengd landbouwbedrijf met een succesvolle melkveestapel en akkerbouw. Maar als gevolg van de strenge mestwetgeving werd beslist het melkquotum te verkopen en afscheid te nemen van de melkkoeien. In de plaats van melk kwam er… wijn.
In mei 2002, werden er 2.150 stokken auxerrois en pinot gris aangeplant. Zeventien spannende maanden later, in de herfst van 2003, vond de eerste oogst plaats, de èchte start van 'Domein Wijngaardsberg'. Het succes bij particulieren en horeca smaakte naar meer. 
In april dit jaar kwamen er nog 5.400 stokken pinot noir en chardonnay bij. De jonge, mooi symmetrisch geplante stokken blinken in de zomerzon. In de wijnkelder valt ons oog op de Cuvée Mathilde. Is er een verband met onze Belgische prinses? 'Die vraag stellen onze Belgische bezoekers wel meer. Maar neen, een prinses heeft hier niets mee te maken', lacht Jules.

Domaine Piétri-Géraud

Rue Pasteur 22, Collioure

Toeristen struinen door het schilderachtige centrum van het overbekende havenstadje. In één van de hoofdstraten ligt de winkel van het Domaine Piétri-Géraud. Laetitia Piétri en haar moeder Maguy staan allebei goedlachs aan de balie van de winkel. Spraakwaterval Laetitia, de vijfde generatie van een familie wijnbouwers, troont ons mee naar haar kelder, één straat verderop in het toeristisch stadje. Pas dan blijkt dat menige grote garagepoort eigenlijk geen auto, maar wel een wijnmakerij herbergt. In de kleine garagekelder is alles minutieus uitgemeten. “Het staat hier allemaal erg dicht bij mekaar”, lacht Laetitia, “maar we redden ons best wel hoor”. Van kelder tot zolder, alles wordt zowat tot de laatste centimeter benut.
Als we er op bezoek zijn is het volop druivenoogst. De wijngaarden liggen verspreid op de hellingen rond Banyuls, Collioure en Port Vendres. Eigenlijk een nachtmerrie om met de druiven tot in het hart van dit toeristisch mierennest te raken. Maar Laetitia is een goedlachse keldertovenares.
Uitschieter in de fraaie degustatie in de winkel was de Banyuls Blanc 2006, een VDN. Samen met de Banuyls van Bernard Saperas, die we eerder proefden, behoort dit tot de absolute top. Een ongeëvenaard evenwicht in neus en mond, met hints van perzik tot aan de pit, een kleine anijstoets. Wat Laetitia en haar oenologe Hélène uit de grenache blanc en gris halen, is toverwerk. Dit was in 1994 de eerste Banuyls Blanc die gelauwerd werd met een Bacchustrofee. “Die was echt wel van groot belang was voor ons”, beklemtoont Laetitia. "Want de Banyuls Blanc was destijds een ordinair wijntje. Met gelijkgestemde wijnmakers zijn we erin geslaagd om die wijn nu op de kaart te zetten als een regelrecht kwaliteitsproduct".

Mas des Dames

Route de Causses et Veyran, 34490 Murviel les Béziers

In Murviel-les-Béziers houden we halt bij het domein Mas des Dames. Lidewij van Wilgen is de drijvende kracht op het domein. Ze begon een aantal jaren geleden na een carrière in de Amsterdamse reclemabusiness, vanaf nul, studeerde wijnbouw, verfraaide het verkommerde landhuis en de verwilderde wijngaarden en gooit vandaag met haar wijnen hoge ogen. 
De drie dochters Marijn, Fiene en Lara inspireerden hun moeder bij het zoeken naar een naam voor het domein; 'mas des dames'.
We wandelen even door de wijngaarden, die in mooie kleine percelen rond de oude Mas liggen.
Hier werd reeds in het midden van de 18de eeuw wijn verbouwd. Het domein van zo’n 24 ha, waarvan er 14 beplant zijn met wijnstokken, ligt mooi beschermd in de uitlopers van de Faugères, op een boogscheut van de Middellandse Zee. 
De traditionele Languedoccépages – grenache, carignan, mourvédre en syrah - staan ook hier. Maar er staat ook een klein perceel Alicantedruiven, met tussen de stokken zowaar wilde tijm.
De eerste jaren werd behoorlijk wat wijn ‘en vrac’ verkocht. “Gewoonweg omdat de kwaliteit niet goed genoeg was naar onze normen om te bottelen”, stelt Lidewij. “Ik ben niet naar Frankrijk gekomen om middelmatige wijn te maken. Die is er al genoeg in de wereld”. Vandaag is het anders: elke druppel wijn gaat naar de fijne flessen.

Gordon’s Winebar

Villiers Street 47, Londen

Een wijnbezoek aan Londen is simpelweg niet af als je dit adresje niet gedaan hebt. De familiezaak wordt vandaag gerund door Wendy Gordon en haar zoon Simon. 
Gordon's, de oudste wijnbar van Londen - want reeds geopend in 1890 - is eigenlijk geen echte wijnbar, geen echte bruine kroeg, geen smoezelige ondergrondse ruimte, geen echt wijncafé. Het is een beetje van dat alles samen. Schrik niet als je aan de straatkant de indruk krijgt dat Gordon's gesloten is. Neem de trapjes rechts van het pand naar beneden en er wacht je meteen een verrassing van formaat. Deze wijnbar ademt een zelden ervaren joie de vivre. Geen muziekinstallaties die voor wat sfeer zorgen. Alles komt van de wijn. De wijnbabbels doen de rest.
In de altijd busy en crowdy tunnelkelder kan je met moeite staan en het is er vrijwel altijd zoeken naar een tafeltje. Al net voorbij de deur staan de bezoekers te keuvelen, glas wijn in de hand. De inkomhal hangt trouwens vol met oude krantenknipsels en memorabilia.
Op een groot bord staan in wit krijt de wijnen van het moment geschreven. Sherry, port en madeira worden rechtstreeks uit het vat geserveerd.

Angels’ Wine Tower

Londen Stansted Airport

Een bezoekje aan de Angels' Wine Tower houd je best voor een avondje uit. Overdag oogt de Wine Tower spectaculair, maar de show is op zijn best vanaf valavond, als het licht buiten wat mildert. Dan straalt en glimt de Wine Tower, 13 meter hoog, op zijn spectaculairst. 
De toren bestaat uit een stalen geraamte en is verder opgetrokken uit glas. Van binnenuit straalt een appelblauwzeegroen licht naar buiten.
In de glazen toren liggen vierduizend flessen te wachten. Geen sinecure om er daar eentje uit te halen, denk je? Dat is zonder de WineAngels gerekend. Een elegante WineAngel haakt zich vast aan de stalen kabelstructuur binnenin de toren en wordt in een mum van tijd tot bij de juiste fles gehesen. Alles gebeurt computergestuurd. Je kan ondertussen genieten van een lekker bord uit de degelijke hotelkeuken.
Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar de moeite is het zeker. Bij Radisson SAS moet beslist een beetje een wijngek zitten. Eerst was er Las Vegas, vervolgens de London Wine Tower en sinds kort staat ook een exemplaar van 15 meter hoog in de hotelhal van Radisson SAS in Zurich.
Katrien & Stéphane waren hier in 2011.

Ebury Wine Bar

Ebury Street 139, Londen

De Ebury Wine Bar is een klassieker onder de klassiekers. Met een respectabele leeftijd van meer dan veertig rijke wijnjaren, biedt deze wijnbar een pak authentieke Londense atmosfeer, een erg fraaie keuken én een rijke wijnkaart.
Het valt meteen letterlijk over je, als je de zaak binnenwandelt: een magische mix van the old British style en de jonge wijnbarmanieren. Je hoort meteen ook aan het publiek dat dit een succesvolle genietersplek is: hier wordt het upperclass Engels over Frans en Italiaans tot andere talen gebrabbeld. 
De wijnkaart is erg uitgebreid, netjes gerangschikt volgens het type wijn: van soft, young & lively over elegant medium bodied tot Big Mellow & Full Bodied...
Je hebt hier de keuze uit een veertigtal wijnen per glas, champagnes inbegrepen.
De keuken biedt een fraaie mix aan lichte, originele bereidingen. Probeer hier vooral de voortreffelijke grillades.
Katrien & Stéphane waren hier in 2011.

Plateau

Bartholowmews, 1, Brighton

Plateau is een prachtig gelegen wijnbar in de buurt van de fameuze Brighton Pier, pal tegenover de town hall. We zitten in Zuid-Engeland.
Een zelden geziene wijncollectie met een stevig accent op organische, biodynamische en natuurlijke wijnen. De wijnmaker moet minimaal organisch werken, luidt het credo. Opvallend en toch weer niet, staat ook de Contadino 8 van onze landgenoot Frank Cornelissen op de wijnkaar. Cornelissen is inmiddels terecht volgens de winkelier van Plateau 'renowed as one of the leading light of the natural wine philosophy'.
'Bon soir', luidt steevast de verwelkomer. Het zet meteen de toon van een fel gesmaakte convivialité. 'Et voilà', zo komt het glas bubbels met een zwaar Engels accent op tafel.
Een oergezellige wijnbar om te genieten, van wijn, maar ook van een schotel charcuterie, of gerookte vis. Toen wij er waren bood de Plat du Soir een keuze uit gegrilde makreel met risotto van rode biet of geroosterde seatrout met een bouillabaise of een gegrilde Sussex onglet steak met rattepatatjes.
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2014.

Symposium. Wine Emporium

Lansdown Place 32, Lewes, East Sussex

In het gezellige stadje Lewes, in het hart van East-Sussex, tussen Eastbourne en Brighton, ligt Symposium, een eenvoudige maar bijzonder leuke wijnbar. De eigenaar drukt erop dat hij 'een onafhankelijke wijnhandelaar' is. In de vrij kleine zaak staat het wijnrek met zowat 125 wijnen aan de ene kant. Tegen de muur aan de overzijde hangt het bord van de wijnbar, met een paar mousserende wijnen, vier witte, vier rode en een paar dessertwijnen. Wie een fles uit het rek wil consumeren betaalt een bescheiden kurkgeld van £6.
Symposium serveert ook wat eenvoudige, maar smakelijke knabbels: een kaasplank, een charcuteriebord, een mixbord en een chocoladebrownie.
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2014.

The Swan at Chapel Down Vineyards

Tenterden Vineyard, Small Hythe Rd, Tenterden TN30 7NG

Chapel Down is de grootste wijngaard van (Zuid-)Engeland. De kwaliteit van de wijnen is van verbazend goed niveau. Een bezoek aan de tastingroom van het domein is beslist de moeite. Een wandeling langs de wijngaarden door het glooiende landschap evenzo.
Boven het bezoekerscentrum opende midden 2012 het restaurtant The Swan. Een ab-so-lu-te aanrader van formaat!
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2014.

Sur Les Quaies

Boulevard Am. de Kerguelen 39, Quimper

Even buiten het traditionele wandelparcours van Quimper ligt, wat slordig op de hoek van een drukke boulevard langs de Odet, Sur Les Quais. Een wijnbar en wijnrestaurant tegelijk. Een aangename sfeer, wat jazzy-loungy muziek en een koele, maar best aardige bediening. De wijnkaart meldt niet minder dan 36 wijnen per glas, allen uit Frankrijk. Met één eenzame verdwaalde Chileen ertussen. De glasprijzen zijn opvallend toegankelijk. Met een lekkere foodkaart ook, die gelukkig verder gaat dan de obligate charcuterietjes en kaasjes.
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2015.

Ti-Coz

Hent Koz 4, Quimper

Restaurant Ti-Coz, wat in het lokale taaltje zoveel als 'oud huis' betekent, ligt even buiten het stadscentrum van Quimper, hartje Bretagne. Het gezellige eethuis levert het betere werk op het bord en in het glas. Daarvoor tekenen chef en sommelier Jean-Christophe Despuinasse en zijn evenknie sommelier Valérie.
Het lijvige wijnboek van Ti-Coz biedt een hele wijl verpozing en lectuur rond Franse wijnen. Eén Chileen en één Italiaan vallen wat uit de toon, maar da's niet erg. Een culinaire aanrader!
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2015.

Kokkeriet

Kronprinsessegade 64, Kopenhagen

Kokkeriet is een fantastisch restaurant met een dito wijnkaart. De zaak ligt even buiten het toeristisch hart van de stad. Reserveren is een aanrader. Doe dat liefst lang genoeg bij voorbaat...
Wat je geserveerd krijgt hoort bij de absolute top. Na vijf amuses, begint het hele festijn pas echt.
Het is een aanrader de website te checken voor de wijzigende menu's, die om en bij de 15 gangen betreffen. Met een wijnkaart om 'u' tegen te zeggen en een ongedwongen, huiselijke ontvangst door sommelier, personeel en maître. Niet goedkoop, maar wel onvergetelijk.
Katrien en Stéphane waren hier in augustus 2016.

Wijnbar Boelen & Boelen

Eerste van der Helststraat 50 in Amsterdam

Het stemmige eethuis, in de gezellige buurt 'De Pijp' die ook wel eens het 'Quartier Latin van Amsterdam' geheten wordt, is het lekker druk als we er binnenstappen.
Op de wijnkaart staan een heel pak referenties wereldwijd, waarvan meer dan twintig per glas te proeven. En zelfs die kunnen worden voorgeproefd, wat een zeldzaamheid is", zegt chef Jasper Van Waardhuizen, met Martijn Boelen medeëigenaar van de zaak. De prijzen per glas vallen erg goed mee, zeker als je weet dat een glas hier 15 cl telt.
Boelen & Boelen is naast een wijnbar ook een restaurant, met een traditionele eetkaart.
Katrien en Stéphane waren hier in juli 2017.

La Brasserie Bordelaise

Rue Saint-Rémi 50 in Bordeaux

Een schoolvoorbeeld hoe je in een grote zaak toch een typische sfeer en ziel krijgt. La Brasserie Bordelaise is lekker, zit vol ambiance en is dus een must voor wie hier voorbij komt. Wij hadden er het gevole heel persoonlijk behandeld te worden. De vriendelijke garçon-sommelier lag ons wel. Blader ind e uitgebreide wijnkaart en vergeet zeker niet de grote gewerlfde kelder  te gaan bekijken...
De ploeg van Convento was hier in juni 2014.

Château Villemaurine

Saint-Emilion

Het Château Villemaurine, een Saint-Emilion Grand Cru Classé, is vandaag in handen van de Limburger Justin Onclin. Het domein maakt voortreffelijke wijnen en hebben we ook bezocht voor zijn merkwaardige ondergrondse gangen.
Stéphane bezocht het domein in maart 2013, samen met Piet Goddaer.

Aux 4 coins du vin

Rue de la Devise 8 in Bordeaux

Een hippe wijnbar vol Enomatic-kasten verwacht je niet meteen in Bordeaux. Aux 4 Coins du Vin is niet meteen de plek voor en rustig glas, wel om een pak wijnen te verkennen omdat je er hier ook kleine proefporties kan van bestellen. Een kleine knabbel kan.
De ploeg van Convento was hier in juni 2014.

L’Ecole du Vin - Bar à Vin

Cours du XXX juillet 3 in Bordeaux

In het statige Maison du Vin de Bordeaux, de zetel van de CIVB, de Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux, huist ook een eigen wijnbar. De collectie is uitgebreid en gevarieerd, met ionstap- en topwijnen.
Over de prijzenpolitiek, waarbij de glasprijzen bijzonder laag zijn, valt in andere wijnbars in de stad geen goed woord te horen. Maar dat kan de pret niet bederven, uiteraard.
De ploeg van Convento proefde hier in juni 2015.

Café Lavinal

Place Desquet in Bages (Pauillac)

In 2006 opende in het centrm van het dorpje Bages Café Lavinal, le Bistrot du Village de Bages. Stel je van dat dorpje geen grootse straten, pleinen en winkels voor. Maar de stemmigheid die hier heerst is ongezien. Deze beetje geheime plek is een must voor elke wijngenieter die rondtoert in de Médoc. De bistrot oogt als de jaren dertig. De gerechten zijn sympa, de wijnen heerlijk. Het project is een initiatief van Jean-Michel Cazes, de eigenaar van onder meer Château Lynch Bages. De naam van de brasserie is overiegsn geïnspireerd op Berthe Lavinal, de groot moeder van Cazes.
De ploeg van Convento schoof hier aan tafel in juni 2014. - Foto Jérôme Mondière

Kødbyens Fiskebar

Flæsketorvet 100, 1711 Kopenhagen

Het gaat er hier behoorlijk informeel aan toe, maar de kwaliteit op het bord en in het glas zijn ronduit magistraal.
Je kan kiezen voor een knabbel in de sofas en ligzetels of aan tafel in eht restaurant. Wij kozen voor de drukke bar.
Kødbyens Fiskebar is gelegen in het hippe Meat City, een oud industrieel geheel van pakhuizen, waar destijds de vleesverwerkende industrie van Kopenhagen onder dak zat. Dat wil meteen ook zeggen dat het interieur behoorlijk ruw en bruut is.
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2015.

Caffè Umberto

Piazza Michele Ferrero 4, 12051 Alba

PIEMONTE - Het restaurant annex wijnbar Caffè Umberto ligt aan een van de vele gezellige pleinen van Alba. Alba is een statige struinstad en op die manier een goede uitvalsbasis voor wijnbezoeken aan de hele regio. Voordeel is het bruisend avondleven.
De sfeer van Caffè Umberto is ronduit leuk en lekker, vrolijk én... vers. Dat valt meteen op, alles in de keuken wordt hier opvallend vers bereid. De eetkaart is veelzijdig en biedt voor elk wat wils. Maar daar bovenop is ook de wijnkaart indrukwekkend. Een regelrechte encyclopedie van alles wat met kwaliteit van doen heeft in de regio. "En alle rode wijnen op 16,5 graden geserveerd", verzekert de sommelier ons.
Katrien & Stéphane waren hier in september 2017.

 

Ristorante Il Centro

Via Umberto 1 5, 12050 Priocca d'Alba

PIEMONTE - Dit restaurant sinds generaties laat Piëmonte op zijn puurst proeven. De familie Cordero slaagt er met hun Ristorante Il Centro in om de regionale keuken op te tillen tot een zelden gezien en gesmaakt niveau. Originele gerechten en de allerhoogste productkwaliteit maken van dit restaurant de top, met een terechte Michelinster.
Ook de wijnkaart is fabuleus. Vraag met onze groeten aan zoon-sommelier Giampiero om zeker ook de wijnkelder te bezoeken. Dan geloof je je ogen niet wat voor vineuze rijkdom hier onder het restaurant ligt, met flessen uit de regio maar ook de wereldtop uit andere Europese wijnlanden.
Katrien en Stéphane waren hier in september 2017.

Da Alcide

Via Aurelia Sud 41, 57021 Banditelle, Campiglia Marittima (Livorno)

TOSCANE - Je vliegt er zo voorbij langs de bumpy weg. Da Alcide lijkt het zoveelste baanrestaurant en dat was het ook voor zowat 70 jaar. Tot de huidige generatie besloot toch iets meer uit te pakken met hun troeven: verfijnde, erg smaakvolle kookkunst en een terechte fierheid over de overheerlijke wijnen uit de streek. De wijnkaart toont het betere werk uit de regio, maar heeft ook oog voor knappe flessen uit Europa en ver daarbuiten. Zelfs een van onze favoriete pinotages, die van Laibach, staat hier in het rek, om maar iets te zeggen. Een stop overwaard.
Katrien en Stéphane waren hier in september 2017, samen met de Belgische wijnmaker Olivier Paul-Morandini (Fuori Mundo).
 

Osteria delle Aie

Via Roma 29, 12050 Castellinaldo d'Alba

PIEMONTE - Dit is een adres om te beleven. De sfeer, de aanpak, de kwaliteit van de keuken, ... het is allemaal zelden meegemaakt. Osteria delle Aie heeft geen menu. De vlotte en vrolijke diensters vertellen je wat de pot schaft. En als je dan besteld hebt, komt plots een van hen uit de keuken om je recht uit de braadpan te bedienen, om vervolgens de rest van de bereiding aan een andere tafel te serveren. En de wijnen? Die krijgt je enkel uit magnums geserveerd. Of dubbele, of jeroboams... Die magnum blijft dan op je tafel staan en je mag er jezelf lustig uit bedienen. De grootste verrassing volgt op het einde van de avond: de rekening is van een nooit geziene democratische aanpak.
Katrien & Stéphane waren hier in september 2017.

Osteria Le Logge

Via del Porrione 33, 53100 Siena

TOSCANE - Op een boogscheut van de piazza del Campo ligt Osteria Le Logge, een van de echte vaste waarden in het hartje Siena. Kies voor een plek op de benedenverdieping, in de historische salons. En vraag zeker ook een bezoekje te brengen aan de wijjb ar Il Tubo, aan de overzijde van de straat. Je gelooft je ogen niet.
Katrien en Stéphane genoten hier reeds verscheidene keren, de laatste maal op 13 september 2017.

Osteria More e Macine

Via XX Settembre 18, 12064 La Morra

PIEMONTE - In het hart van La Morra - de weg naar naartoe is wijnlandschappelijk bijzonder uniek - en op de heuveltop ligt Osteria More e Macine, een plekje om te koesteren. Het gaat er hier bijzonder levendig en ongedwongen aan toe, tot op het chaotische toe. Geen chique gedoe, maar wel bijzonder lekker. De gerechten staan met krijt op een bordje, de wijnlijst per glas ook. Reseveren is een aanrader.
Een bezoek aan het toilet, trap af in de kelderverdieping, duurt voor de rechtgeaarde wijnliefhebber minstens vijfmaal zo lang als normaal. Wat daar op weg naar de plee allemaal opgestapeld staat aan wijnschatten grenst aan het ongelofelijke.
Katrien en Stéphane en de copains Anna en Ruben genoten hier in september 2017.

Ristorante & Winebar Zest

Costa Sant'Antonio 13, 53100 Siena

TOSCANE - In de Costa Sant'Antonio, een van de vele steile straatjes van Siena, ligt Zest. De keuken niet meteen exquise, maar wel gewoon lekker. De wijnlijst is uitgebreid en het zicht op het terras, met de tafels en stoelen aangepast (lees: aangezaagd) aan de steile straat, is hemels, met uitkijk op de duomo.
Katrien en Stéphane genoten hier in september 2017.

Stuzzi

King's Road 46 B, Harrogate

HARROGATE - Bij het binnenwandelen van Harrogate, in Yorkshire, ligt Stuzzi, een drukke maar bijzonder vlotte en sympathieke eettent, helemaal op zijn Italiaans. Prima om kleine, vers bereide gerechtjes te knabbelen of te sharen. Maar Stuzzi is vooral dé pleisterplek voor wijnliefhebber. Enkele wijnbouwers van de lange wijnlijst: Roagna, Quintarelli, Ceretto, Conterno, Gaja, Antinori, Ornellaia, San Guido, Fontodi, Bioni Santi, Paolo Bea, ... Reserveren is een absolute must want ook de locals hebben Stuzzi in hun hart gesloten.
Katrien en Stéphane genoten hier in augustus 2018.

The Black Swan

Oldstead, York (Yorkshire)

OLDSTEAD - Een subliem kalme locatie, een prachtige cottage in het magnifieke landschap van Noord-Yorkshire. Voeg daarbij met Tommy Banks een topchef, een gedegen sommelière - met een niet te geloven wijnlijst én alle wijnen zijn met de Coravin te drinken per glas - en het genieten in The Black Swan kan niet meer stuk. Kies zeker voor de Engelse sparkling van Charles Palmer. Dat de zaak een Michelinster heeft, neem je er dan graag bij.
Katrien en Stéphane genoten hier in augustus 2018.

La Feria

Wellington House, Cold Bath Road, Harrogate (Yorkshire)

HARROGATE - Tapas op zijn allerbest en een superbe wijnkaart. Dat maken van La Feria een authentiek stukje Spanje in Yorkshire.
Katrien en Stéphane genoten hier in augustus 2018.