Domaine Piétri-Géraud

Rue Pasteur 22, Collioure

Toeristen struinen door het schilderachtige centrum van het overbekende havenstadje. In één van de hoofdstraten ligt de winkel van het Domaine Piétri-Géraud. Laetitia Piétri en haar moeder Maguy staan allebei goedlachs aan de balie van de winkel. Spraakwaterval Laetitia, de vijfde generatie van een familie wijnbouwers, troont ons mee naar haar kelder, één straat verderop in het toeristisch stadje. Pas dan blijkt dat menige grote garagepoort eigenlijk geen auto, maar wel een wijnmakerij herbergt. In de kleine garagekelder is alles minutieus uitgemeten. “Het staat hier allemaal erg dicht bij mekaar”, lacht Laetitia, “maar we redden ons best wel hoor”. Van kelder tot zolder, alles wordt zowat tot de laatste centimeter benut.
Als we er op bezoek zijn is het volop druivenoogst. De wijngaarden liggen verspreid op de hellingen rond Banyuls, Collioure en Port Vendres. Eigenlijk een nachtmerrie om met de druiven tot in het hart van dit toeristisch mierennest te raken. Maar Laetitia is een goedlachse keldertovenares.
Uitschieter in de fraaie degustatie in de winkel was de Banyuls Blanc 2006, een VDN. Samen met de Banuyls van Bernard Saperas, die we eerder proefden, behoort dit tot de absolute top. Een ongeëvenaard evenwicht in neus en mond, met hints van perzik tot aan de pit, een kleine anijstoets. Wat Laetitia en haar oenologe Hélène uit de grenache blanc en gris halen, is toverwerk. Dit was in 1994 de eerste Banuyls Blanc die gelauwerd werd met een Bacchustrofee. “Die was echt wel van groot belang was voor ons”, beklemtoont Laetitia. "Want de Banyuls Blanc was destijds een ordinair wijntje. Met gelijkgestemde wijnmakers zijn we erin geslaagd om die wijn nu op de kaart te zetten als een regelrecht kwaliteitsproduct".

Mas des Dames

Route de Causses et Veyran, 34490 Murviel les Béziers

In Murviel-les-Béziers houden we halt bij het domein Mas des Dames. Lidewij van Wilgen is de drijvende kracht op het domein. Ze begon een aantal jaren geleden na een carrière in de Amsterdamse reclemabusiness, vanaf nul, studeerde wijnbouw, verfraaide het verkommerde landhuis en de verwilderde wijngaarden en gooit vandaag met haar wijnen hoge ogen. 
De drie dochters Marijn, Fiene en Lara inspireerden hun moeder bij het zoeken naar een naam voor het domein; 'mas des dames'.
We wandelen even door de wijngaarden, die in mooie kleine percelen rond de oude Mas liggen.
Hier werd reeds in het midden van de 18de eeuw wijn verbouwd. Het domein van zo’n 24 ha, waarvan er 14 beplant zijn met wijnstokken, ligt mooi beschermd in de uitlopers van de Faugères, op een boogscheut van de Middellandse Zee. 
De traditionele Languedoccépages – grenache, carignan, mourvédre en syrah - staan ook hier. Maar er staat ook een klein perceel Alicantedruiven, met tussen de stokken zowaar wilde tijm.
De eerste jaren werd behoorlijk wat wijn ‘en vrac’ verkocht. “Gewoonweg omdat de kwaliteit niet goed genoeg was naar onze normen om te bottelen”, stelt Lidewij. “Ik ben niet naar Frankrijk gekomen om middelmatige wijn te maken. Die is er al genoeg in de wereld”. Vandaag is het anders: elke druppel wijn gaat naar de fijne flessen.

Sur Les Quaies

Boulevard Am. de Kerguelen 39, Quimper

Even buiten het traditionele wandelparcours van Quimper ligt, wat slordig op de hoek van een drukke boulevard langs de Odet, Sur Les Quais. Een wijnbar en wijnrestaurant tegelijk. Een aangename sfeer, wat jazzy-loungy muziek en een koele, maar best aardige bediening. De wijnkaart meldt niet minder dan 36 wijnen per glas, allen uit Frankrijk. Met één eenzame verdwaalde Chileen ertussen. De glasprijzen zijn opvallend toegankelijk. Met een lekkere foodkaart ook, die gelukkig verder gaat dan de obligate charcuterietjes en kaasjes.
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2015.

Ti-Coz

Hent Koz 4, Quimper

Restaurant Ti-Coz, wat in het lokale taaltje zoveel als 'oud huis' betekent, ligt even buiten het stadscentrum van Quimper, hartje Bretagne. Het gezellige eethuis levert het betere werk op het bord en in het glas. Daarvoor tekenen chef en sommelier Jean-Christophe Despuinasse en zijn evenknie sommelier Valérie.
Het lijvige wijnboek van Ti-Coz biedt een hele wijl verpozing en lectuur rond Franse wijnen. Eén Chileen en één Italiaan vallen wat uit de toon, maar da's niet erg. Een culinaire aanrader!
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2015.

La Brasserie Bordelaise

Rue Saint-Rémi 50 in Bordeaux

Een schoolvoorbeeld hoe je in een grote zaak toch een typische sfeer en ziel krijgt. La Brasserie Bordelaise is lekker, zit vol ambiance en is dus een must voor wie hier voorbij komt. Wij hadden er het gevole heel persoonlijk behandeld te worden. De vriendelijke garçon-sommelier lag ons wel. Blader ind e uitgebreide wijnkaart en vergeet zeker niet de grote gewerlfde kelder  te gaan bekijken...
De ploeg van Convento was hier in juni 2014.

Château Villemaurine

Saint-Emilion

Het Château Villemaurine, een Saint-Emilion Grand Cru Classé, is vandaag in handen van de Limburger Justin Onclin. Het domein maakt voortreffelijke wijnen en hebben we ook bezocht voor zijn merkwaardige ondergrondse gangen.
Stéphane bezocht het domein in maart 2013, samen met Piet Goddaer.

Aux 4 coins du vin

Rue de la Devise 8 in Bordeaux

Een hippe wijnbar vol Enomatic-kasten verwacht je niet meteen in Bordeaux. Aux 4 Coins du Vin is niet meteen de plek voor en rustig glas, wel om een pak wijnen te verkennen omdat je er hier ook kleine proefporties kan van bestellen. Een kleine knabbel kan.
De ploeg van Convento was hier in juni 2014.

L’Ecole du Vin - Bar à Vin

Cours du XXX juillet 3 in Bordeaux

In het statige Maison du Vin de Bordeaux, de zetel van de CIVB, de Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux, huist ook een eigen wijnbar. De collectie is uitgebreid en gevarieerd, met ionstap- en topwijnen.
Over de prijzenpolitiek, waarbij de glasprijzen bijzonder laag zijn, valt in andere wijnbars in de stad geen goed woord te horen. Maar dat kan de pret niet bederven, uiteraard.
De ploeg van Convento proefde hier in juni 2015.

Café Lavinal

Place Desquet in Bages (Pauillac)

In 2006 opende in het centrm van het dorpje Bages Café Lavinal, le Bistrot du Village de Bages. Stel je van dat dorpje geen grootse straten, pleinen en winkels voor. Maar de stemmigheid die hier heerst is ongezien. Deze beetje geheime plek is een must voor elke wijngenieter die rondtoert in de Médoc. De bistrot oogt als de jaren dertig. De gerechten zijn sympa, de wijnen heerlijk. Het project is een initiatief van Jean-Michel Cazes, de eigenaar van onder meer Château Lynch Bages. De naam van de brasserie is overiegsn geïnspireerd op Berthe Lavinal, de groot moeder van Cazes.
De ploeg van Convento schoof hier aan tafel in juni 2014. - Foto Jérôme Mondière