Wijntips

Gordon’s Winebar

Villiers Street 47, Londen

Een wijnbezoek aan Londen is simpelweg niet af als je dit adresje niet gedaan hebt. De familiezaak wordt vandaag gerund door Wendy Gordon en haar zoon Simon. 
Gordon's, de oudste wijnbar van Londen - want reeds geopend in 1890 - is eigenlijk geen echte wijnbar, geen echte bruine kroeg, geen smoezelige ondergrondse ruimte, geen echt wijncafé. Het is een beetje van dat alles samen. Schrik niet als je aan de straatkant de indruk krijgt dat Gordon's gesloten is. Neem de trapjes rechts van het pand naar beneden en er wacht je meteen een verrassing van formaat. Deze wijnbar ademt een zelden ervaren joie de vivre. Geen muziekinstallaties die voor wat sfeer zorgen. Alles komt van de wijn. De wijnbabbels doen de rest.
In de altijd busy en crowdy tunnelkelder kan je met moeite staan en het is er vrijwel altijd zoeken naar een tafeltje. Al net voorbij de deur staan de bezoekers te keuvelen, glas wijn in de hand. De inkomhal hangt trouwens vol met oude krantenknipsels en memorabilia.
Op een groot bord staan in wit krijt de wijnen van het moment geschreven. Sherry, port en madeira worden rechtstreeks uit het vat geserveerd.

Angels’ Wine Tower

Londen Stansted Airport

Een bezoekje aan de Angels' Wine Tower houd je best voor een avondje uit. Overdag oogt de Wine Tower spectaculair, maar de show is op zijn best vanaf valavond, als het licht buiten wat mildert. Dan straalt en glimt de Wine Tower, 13 meter hoog, op zijn spectaculairst. 
De toren bestaat uit een stalen geraamte en is verder opgetrokken uit glas. Van binnenuit straalt een appelblauwzeegroen licht naar buiten.
In de glazen toren liggen vierduizend flessen te wachten. Geen sinecure om er daar eentje uit te halen, denk je? Dat is zonder de WineAngels gerekend. Een elegante WineAngel haakt zich vast aan de stalen kabelstructuur binnenin de toren en wordt in een mum van tijd tot bij de juiste fles gehesen. Alles gebeurt computergestuurd. Je kan ondertussen genieten van een lekker bord uit de degelijke hotelkeuken.
Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar de moeite is het zeker. Bij Radisson SAS moet beslist een beetje een wijngek zitten. Eerst was er Las Vegas, vervolgens de London Wine Tower en sinds kort staat ook een exemplaar van 15 meter hoog in de hotelhal van Radisson SAS in Zurich.
Katrien & Stéphane waren hier in 2011.

Ebury Wine Bar

Ebury Street 139, Londen

De Ebury Wine Bar is een klassieker onder de klassiekers. Met een respectabele leeftijd van meer dan veertig rijke wijnjaren, biedt deze wijnbar een pak authentieke Londense atmosfeer, een erg fraaie keuken én een rijke wijnkaart.
Het valt meteen letterlijk over je, als je de zaak binnenwandelt: een magische mix van the old British style en de jonge wijnbarmanieren. Je hoort meteen ook aan het publiek dat dit een succesvolle genietersplek is: hier wordt het upperclass Engels over Frans en Italiaans tot andere talen gebrabbeld. 
De wijnkaart is erg uitgebreid, netjes gerangschikt volgens het type wijn: van soft, young & lively over elegant medium bodied tot Big Mellow & Full Bodied...
Je hebt hier de keuze uit een veertigtal wijnen per glas, champagnes inbegrepen.
De keuken biedt een fraaie mix aan lichte, originele bereidingen. Probeer hier vooral de voortreffelijke grillades.
Katrien & Stéphane waren hier in 2011.

Plateau

Bartholowmews, 1, Brighton

Plateau is een prachtig gelegen wijnbar in de buurt van de fameuze Brighton Pier, pal tegenover de town hall. We zitten in Zuid-Engeland.
Een zelden geziene wijncollectie met een stevig accent op organische, biodynamische en natuurlijke wijnen. De wijnmaker moet minimaal organisch werken, luidt het credo. Opvallend en toch weer niet, staat ook de Contadino 8 van onze landgenoot Frank Cornelissen op de wijnkaar. Cornelissen is inmiddels terecht volgens de winkelier van Plateau 'renowed as one of the leading light of the natural wine philosophy'.
'Bon soir', luidt steevast de verwelkomer. Het zet meteen de toon van een fel gesmaakte convivialité. 'Et voilà', zo komt het glas bubbels met een zwaar Engels accent op tafel.
Een oergezellige wijnbar om te genieten, van wijn, maar ook van een schotel charcuterie, of gerookte vis. Toen wij er waren bood de Plat du Soir een keuze uit gegrilde makreel met risotto van rode biet of geroosterde seatrout met een bouillabaise of een gegrilde Sussex onglet steak met rattepatatjes.
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2014.

Symposium. Wine Emporium

Lansdown Place 32, Lewes, East Sussex

In het gezellige stadje Lewes, in het hart van East-Sussex, tussen Eastbourne en Brighton, ligt Symposium, een eenvoudige maar bijzonder leuke wijnbar. De eigenaar drukt erop dat hij 'een onafhankelijke wijnhandelaar' is. In de vrij kleine zaak staat het wijnrek met zowat 125 wijnen aan de ene kant. Tegen de muur aan de overzijde hangt het bord van de wijnbar, met een paar mousserende wijnen, vier witte, vier rode en een paar dessertwijnen. Wie een fles uit het rek wil consumeren betaalt een bescheiden kurkgeld van £6.
Symposium serveert ook wat eenvoudige, maar smakelijke knabbels: een kaasplank, een charcuteriebord, een mixbord en een chocoladebrownie.
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2014.

The Swan at Chapel Down Vineyards

Tenterden Vineyard, Small Hythe Rd, Tenterden TN30 7NG

Chapel Down is de grootste wijngaard van (Zuid-)Engeland. De kwaliteit van de wijnen is van verbazend goed niveau. Een bezoek aan de tastingroom van het domein is beslist de moeite. Een wandeling langs de wijngaarden door het glooiende landschap evenzo.
Boven het bezoekerscentrum opende midden 2012 het restaurtant The Swan. Een ab-so-lu-te aanrader van formaat!
Katrien & Stéphane waren hier in augustus 2014.

Stuzzi

King's Road 46 B, Harrogate

HARROGATE - Bij het binnenwandelen van Harrogate, in Yorkshire, ligt Stuzzi, een drukke maar bijzonder vlotte en sympathieke eettent, helemaal op zijn Italiaans. Prima om kleine, vers bereide gerechtjes te knabbelen of te sharen. Maar Stuzzi is vooral dé pleisterplek voor wijnliefhebber. Enkele wijnbouwers van de lange wijnlijst: Roagna, Quintarelli, Ceretto, Conterno, Gaja, Antinori, Ornellaia, San Guido, Fontodi, Bioni Santi, Paolo Bea, ... Reserveren is een absolute must want ook de locals hebben Stuzzi in hun hart gesloten.
Katrien en Stéphane genoten hier in augustus 2018.

The Black Swan

Oldstead, York (Yorkshire)

OLDSTEAD - Een subliem kalme locatie, een prachtige cottage in het magnifieke landschap van Noord-Yorkshire. Voeg daarbij met Tommy Banks een topchef, een gedegen sommelière - met een niet te geloven wijnlijst én alle wijnen zijn met de Coravin te drinken per glas - en het genieten in The Black Swan kan niet meer stuk. Kies zeker voor de Engelse sparkling van Charles Palmer. Dat de zaak een Michelinster heeft, neem je er dan graag bij.
Katrien en Stéphane genoten hier in augustus 2018.

La Feria

Wellington House, Cold Bath Road, Harrogate (Yorkshire)

HARROGATE - Tapas op zijn allerbest en een superbe wijnkaart. Dat maken van La Feria een authentiek stukje Spanje in Yorkshire.
Katrien en Stéphane genoten hier in augustus 2018.