Wijntips

Caffè Umberto

Piazza Michele Ferrero 4, 12051 Alba

PIEMONTE - Het restaurant annex wijnbar Caffè Umberto ligt aan een van de vele gezellige pleinen van Alba. Alba is een statige struinstad en op die manier een goede uitvalsbasis voor wijnbezoeken aan de hele regio. Voordeel is het bruisend avondleven.
De sfeer van Caffè Umberto is ronduit leuk en lekker, vrolijk én... vers. Dat valt meteen op, alles in de keuken wordt hier opvallend vers bereid. De eetkaart is veelzijdig en biedt voor elk wat wils. Maar daar bovenop is ook de wijnkaart indrukwekkend. Een regelrechte encyclopedie van alles wat met kwaliteit van doen heeft in de regio. "En alle rode wijnen op 16,5 graden geserveerd", verzekert de sommelier ons.
Katrien & Stéphane waren hier in september 2017.

 

Ristorante Il Centro

Via Umberto 1 5, 12050 Priocca d'Alba

PIEMONTE - Dit restaurant sinds generaties laat Piëmonte op zijn puurst proeven. De familie Cordero slaagt er met hun Ristorante Il Centro in om de regionale keuken op te tillen tot een zelden gezien en gesmaakt niveau. Originele gerechten en de allerhoogste productkwaliteit maken van dit restaurant de top, met een terechte Michelinster.
Ook de wijnkaart is fabuleus. Vraag met onze groeten aan zoon-sommelier Giampiero om zeker ook de wijnkelder te bezoeken. Dan geloof je je ogen niet wat voor vineuze rijkdom hier onder het restaurant ligt, met flessen uit de regio maar ook de wereldtop uit andere Europese wijnlanden.
Katrien en Stéphane waren hier in september 2017.

Da Alcide

Via Aurelia Sud 41, 57021 Banditelle, Campiglia Marittima (Livorno)

TOSCANE - Je vliegt er zo voorbij langs de bumpy weg. Da Alcide lijkt het zoveelste baanrestaurant en dat was het ook voor zowat 70 jaar. Tot de huidige generatie besloot toch iets meer uit te pakken met hun troeven: verfijnde, erg smaakvolle kookkunst en een terechte fierheid over de overheerlijke wijnen uit de streek. De wijnkaart toont het betere werk uit de regio, maar heeft ook oog voor knappe flessen uit Europa en ver daarbuiten. Zelfs een van onze favoriete pinotages, die van Laibach, staat hier in het rek, om maar iets te zeggen. Een stop overwaard.
Katrien en Stéphane waren hier in september 2017, samen met de Belgische wijnmaker Olivier Paul-Morandini (Fuori Mundo).
 

Osteria delle Aie

Via Roma 29, 12050 Castellinaldo d'Alba

PIEMONTE - Dit is een adres om te beleven. De sfeer, de aanpak, de kwaliteit van de keuken, ... het is allemaal zelden meegemaakt. Osteria delle Aie heeft geen menu. De vlotte en vrolijke diensters vertellen je wat de pot schaft. En als je dan besteld hebt, komt plots een van hen uit de keuken om je recht uit de braadpan te bedienen, om vervolgens de rest van de bereiding aan een andere tafel te serveren. En de wijnen? Die krijgt je enkel uit magnums geserveerd. Of dubbele, of jeroboams... Die magnum blijft dan op je tafel staan en je mag er jezelf lustig uit bedienen. De grootste verrassing volgt op het einde van de avond: de rekening is van een nooit geziene democratische aanpak.
Katrien & Stéphane waren hier in september 2017.

Osteria Le Logge

Via del Porrione 33, 53100 Siena

TOSCANE - Op een boogscheut van de piazza del Campo ligt Osteria Le Logge, een van de echte vaste waarden in het hartje Siena. Kies voor een plek op de benedenverdieping, in de historische salons. En vraag zeker ook een bezoekje te brengen aan de wijjb ar Il Tubo, aan de overzijde van de straat. Je gelooft je ogen niet.
Katrien en Stéphane genoten hier reeds verscheidene keren, de laatste maal op 13 september 2017.

Osteria More e Macine

Via XX Settembre 18, 12064 La Morra

PIEMONTE - In het hart van La Morra - de weg naar naartoe is wijnlandschappelijk bijzonder uniek - en op de heuveltop ligt Osteria More e Macine, een plekje om te koesteren. Het gaat er hier bijzonder levendig en ongedwongen aan toe, tot op het chaotische toe. Geen chique gedoe, maar wel bijzonder lekker. De gerechten staan met krijt op een bordje, de wijnlijst per glas ook. Reseveren is een aanrader.
Een bezoek aan het toilet, trap af in de kelderverdieping, duurt voor de rechtgeaarde wijnliefhebber minstens vijfmaal zo lang als normaal. Wat daar op weg naar de plee allemaal opgestapeld staat aan wijnschatten grenst aan het ongelofelijke.
Katrien en Stéphane en de copains Anna en Ruben genoten hier in september 2017.

Ristorante & Winebar Zest

Costa Sant'Antonio 13, 53100 Siena

TOSCANE - In de Costa Sant'Antonio, een van de vele steile straatjes van Siena, ligt Zest. De keuken niet meteen exquise, maar wel gewoon lekker. De wijnlijst is uitgebreid en het zicht op het terras, met de tafels en stoelen aangepast (lees: aangezaagd) aan de steile straat, is hemels, met uitkijk op de duomo.
Katrien en Stéphane genoten hier in september 2017.