Uniek… de oerdruif aller druiven, nu per glas te proeven

De (kleiner) heunisch, of ook gouais blanc is één van de genetische oerdruiven. Heel wat van de huidig gekende druivenrassen zijn rechtstreeks of onrechtstreeks ervan afkomstig. Denk aan melon de Bourgogne (de druif voor Muscadet), chardonnay, gamay… Ondanks dit groot belang zal je Heunisch de dag van vandaag zeer zelden nog aangeplant zien. Wat te verwaarlozen hectaren her en der in Frankrijk, Zwitserland, Kroatië,… Op zich is het een eerder neutrale druif, met een duidelijke aciditeit die zich het best voelt in assemblages met druiven met een lagere zuurtegraad.

Enkele jaren geleden besloot wijnbouwer Theo Gehring, bij wijze van experiment, om twee vergeten, oude rassen terug aan te planten: gelber orleans, en deze heunisch.

In de mond komt een opvallende strakheid en focus, maar er zit een mooie vulling rond waardoor de balans heerlijk is. Daardoor krijg je een wijn die gastronomisch veel aankan. Je kan dit een ode noemen aan een druif die ons zoveel schone nazaten heeft geschonken, maar deze wijn is in de eerste plaats écht goed en meer dan het ontdekken waard.