Aldeneyck ‘Charles’ Pinot Noir MAGNUM

  • 2018
  • België
    • 100% pinot noir
  • Alcohol 13,0%

In het hart van de Maasvallei in Limburg, in het dorpje Aldeneik op een steenworp van de cultuur- en terrasjesstad Maaseik, liggen op een zonovergoten zuidoosterhelling Europa’s meest noordelijke pinot-wijngaarden. Karel en Tine Henckens-Linssen verbouwen in de 10 hectaren grote wijngaard, op de mineraalrijke kiezel- en grindterroir, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, chardonnay en riesling.
Karel Henckens groeide op in een familie van fruittelers. Hij begon zijn carrière met het verbouwen van appelen en peren, maar op huwelijksreis ontdekte hij zijn echte passie: wijnbouw. Tussen de perenbomen op een zonnige zuidoosterhelling langs de Maas hakte het koppel vijftien jaar later de knoop door. Het was tijd voor wijn. Even werd overwogen een wijndomein te kopen in Frankrijk, maar hun hart lag in de prachtige Maasvallei. Vol ambitie, optimisme en gewapend met het diploma van wijnbouwer plantten ze in 2002 de eerste wijnstokken op de oude boomgaard.

Wijnmaker Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck heeft 20 jaar gewacht om zijn 1ste signatuurwijn te maken.
Met pinot noir van de Bourgogne kloon 777, die in 2005 in de kiezelbodem aan de Limburgse Maas het levenslicht zagen, was de tijd rijp om in een bijzonder wijnjaar een bijzondere wijn te maken. Zo ook in 2018 toen de zon andermaal overuren draaide in de warme Limburgse Maasvallei. Pinot noir is uitgegroeid tot het uithangbord in Cool Climat regio’s op onze hele planeet en in het bijzonder in z’n Limburgs droomterroir.
Na 20 maanden rijping in de barriques van Chassin was het resultaat opwindend. Een doordringende geconcentreerde kruidige en complexe smaak met een gigalengte die door de wijnmaker wordt omschreven als “bedwelmend” en bijna zondig! 981 flessen werden exclusief gebotteld in magnums en dragen de handtekening van de wijnmaker.

https://wijndomein-aldeneyck.be