Clos Lapeyre Jurançon Moelleux

  • 2019
  • Frankrijk
    • gros manseng
    • petit manseng
  • Alcohol 12,50%
  • Biowijn

Een 'Jurançon moelleux' behoudt voldoende zuren zodat hij niet te zwaar noch te stroperig overkomt. De aciditeit van de Jurançons is trouwens twee keer zo hoog als van een Sauternes bijvoorbeeld. Clos Lapeyre is een familiaal wijnbedrijf van 17 hectare, met biologisch certificaat sinds 2005, gelegen ten zuiden van Pau op de steile heuvels die uitkijken op de Pyreneeën. De wijngaard, aangeplant op terrassen op een hoogte tussen de 350 en de 400 meter, bestaat hoofdzakelijk uit de autochtone druivenrassen van deze mooie streek: de gros manseng en de petit manseng.
De zoete wijnen van Jurançon zijn uitzonderlijk: hun originaliteit schuilt hierin dat zij gemaakt worden van ingedroogde druiven. Dit betekent dat het vocht in de druiven verdampt door de hitte van september/oktober, met als gevolg een concentratie van suikers en zuren. Dit geeft een uitzonderlijk evenwicht, de wijnen zijn zoet maar niet te zoet. Ze hebben een expressieve, uitbundige neus met aroma's van fruit, meer bepaald van ananas, en van witte bloemen, en zijn zacht-zoet maar toch fris in de mond. Zoete Jurançon is iets bijzonders door het spel tussen aciditeit en suiker.

https://www.jurancon-lapeyre.fr