Damijan Podversic Nekaj

  • Italië, Venezie Giulia I.G.T.
    • 100% nekaj

Damijan Podversic is een van de meest beloftevolle en hardwerkende jonge wijnmakers in Friuli. Het is in de Gorizia-heuvels tegen de Sloveense grens, dat hij enkele van de meest persoonlijke - én ook wel controversiële - wijnen maakt in Italië. Zijn wijnen fermenteren in open grote houten fusten, dankzij de gisten die van nature op de druif aanwezig zijn. Vervolgens ondergaan ze een lange maceratie op de schillen. Dit lijkt misschien niet zo controversieel, ware het niet dat hij voornamelijk witte wijnen en geen rode wijnen maakt. Het resultaat zijn witte wijnen die zo geconcentreerd zijn in smaak met een onderbouw van tannines, waardoor je met je ogen toe zou zweren dat je rode wijn aan het drinken was. Damijans wijnen tonen een meer delicate hand dan vaak het geval is voor wijnen gemaakt in deze stijl. Er bestaat voorlopig geen equivalent in de hele wijnwereld voor zijn wijnen.
De druiven ondergaan een maceratie van 60 tot 90 dagen op houten troncoconische vaten. Nadien rijpt de wijn voor 23 maanden in houten fusten van 20hl of 30hl en nog eens 6 maanden op fles alvorens hij op de markt verschijnt.
De orange wine met de nekajdruif heeft een knape aromatische toets, met een onderbouw van honing en afgerond met een behoorlijk streep aciditeit.

http://www.damijanpodversic.com