El Escocés Volante ‘Dos Dedos de Frente’

  • 2019
  • Spanje
    • 92% syrah
    • 8% viognier
  • Alcohol 14,50%

Norrel Robertson is geboren en getogen in Schotland en heeft na zijn studies Politieke en internationale Betrekkingen de afgelopen 20 jaar in de wijnindustrie gewerkt. In de jaren 1990 besloot Norrel om het wijnmaken te proberen. Hij ging druiven plukken in Chianti in Italië, Portugal, Australië, Frankrijk en Chili. Van 1998 tot 2000 begon Norrel aan de Master of Wine-cursus en werd hij Master of Wine in november 2000. In 2002-2003 studeerde Norrel de postdoctorale cursus wijnbouw en oenologie aan de Lincoln University in Christchurch, Nieuw-Zeeland. In 2003 verhuisde hij naar Spanje als wijnmaker en werd al snel verliefd op de oude garnacha-wijngaarden in de omgeving van Calatayud (Aragon) en besloot zijn eigen wijnen te gaan maken. 

De naam van de wijn 'Dos Dedos de Frente' (wat 'een voorhoofd van twee vingers' betekent), is ontleend aan een Spaanse uitdrukking die staat voor iemand met een lage intelligentie. Het stamt uit de tijd dat mensen geloofden dat een groot voorhoofd een teken van groot intellect was en als je iemand een dwaas wilde noemen, zei je dat hij niet eens 'twee vingers voorhoofd' had.

Deze syrah met een vleug viognier is een gebruikelijk recept in de Franse Cote-Rotie. De aroma's zijn verbluffend mooi, met pittige cassis, zwarte kers, sinaasappelschil, wat kaneel, viooltjes en wat witte peper. In de mond komen jonge tannines, wat suggereert dat de wijn nog een paar jaar heeft om zich volledig te ontplooien.

https://escocesvolante.com