Isole e Olena Cepparello

  • 2016
  • Italië, Toscana I.G.T.
    • 100% sangiovese
  • Alcohol 15,0%

Al velen jaren maakt Paolo di Marchi op zijn Isole e Olena een van de beste Chianti’s van allemaal. Isole e Olena heeft zijn dubbele naam te danken aan twee oorspronkelijk aparte wijngoederen: de 18e-eeuwse wijnboerderij Isole en het middeleeuwse gehucht Olena. Kelder, kantoor en woonhuis zijn op Isole gevestigd. Sinds de jaren vijftig is de gezamenlijk bezitting in handen van de Piemontese familie. Tot in de zeventiger jaren werd de wijn op vat en tank verkocht. In 1976 kwam hier verandering in toen de jongste zoon Paolo, net afgestuurd in de wijnbouw in Turijn, zich met het bezit ging bemoeien.

Het concept en de stijl van Cepparello werden door Paolo De Marchi ontwikkeld in de tweede helft van de jaren 1970. De wijn is genoemd naar een klein stroompje, Borro Cepparello, dat ontspringt op het hoogste punt van het wijngoed Isole e Olena in Barberino Val d’Elsa. Het label is een ontwerp uit de negentiende eeuw dat gebruikt werd voor de wijnen van het De Marchi wijnhuis, Proprietà Sperino in Noord-Piëmonte.
Elk oogstjaar worden de druiven (selectie van verschillende klonen van sangiovese) handgeselecteerd uit de beste plaatsen in de wijngaarden. De wijngaarden bevinden zich op ongeveer 400m boven zeeniveau en zijn overwegend naar het zuidwesten gericht.

http://www.isoleolena.it