Trediberri Barolo

  • 2018
  • Italië, Barolo D.O.C.G.
    • 100% nebbiolo
  • Alcohol 14,0%

Trediberri is een nog jonge cantina in het befaamde Barolo-gebied ten zuiden van Turijn in de Alba/Langhe regio. In het voorjaar van 2008 kochten vader Frederico en zoon Nicola Oberto samen met vriend Vladimiro Rambaldi 9 ha wijngaarden in La Morra. Het beslaat 5 ha in de Berri-cru met relatief jonge stokken, 2 ha in de cru Capelot en 2 ha in de befaamde topcru Rocche dell’Annunziata. De Oberto's bezitten dit superieure stuk in deze topwijngaard al sinds het einde van WOII. Naast de drie eerder genoemde mannen is er ook een vrouw actief binnen het bedrijf. En wel de moeder (Anna Rosa) van Nicola, die haar baan heeft opgezegd om als viticulturist aan de slag te gaan in de wijngaarden. Er wordt gekozen voor een biologisch aanpak in de wijngaarden en aan de top van Rocche dell’Annunziate wordt een nieuwe kelder betrokken om alles tot in detail te kunnen beheersen.
Binnen Barolo, dat is opgesplitst in zeven subzones, heerst een grote strijd tussen de stijl van wijn maken. Enerzijds de traditionele club met als uithangbord Rinaldi (lang gerijpte, ietwat bleke, strenge wijnen) en anderzijds de moderne club met als ambassadeurs Angelo Gaja en Elia Altare (rijpe geconcentreerde barriquegerijpte wijnen).
De naam zegt het al: Nicola, Frederico en Vladimiro zijn drie ‘tre’, jongens van ‘di’, het gehucht ‘Berri’, dus Trediberri. Dit gehucht ligt op loopafstand van het dorp La Morra.

Deze Trediberri vergist eerst op staal, maar rijpt vervolgens aan de hand van de kwaliteit van de druiven de wijnen op botti (grote foeders, of oud hout) of op eikenvaten van 250-500 liter.
Deze fles biedt weelderig rood fruit in de neus, uitgepuurd, op elegantie en finesse.

http://www.trediberri.com