Vincent Paris ‘Sélection’ Crozes-Hermitage

  • 2020
  • Frankrijk
    • 100% syrah
  • Biowijn

Vincent Paris, geboren in Cornas, realiseerde zijn eerste jaargang in 1997. Hij erfde de meeste van zijn wijngaarden (waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn) van zijn grootvader en kocht er ook een aantal van zijn oom, de legendarische Cornas-wijnboer Robert Michel, toen hij met pensioen ging in 2006.

De biodynamisch bewerkte wijngaarden liggen op verschillende percelen langs de op het zuidoosten gelegen Cornas-helling. De wijnen van Vincent tonen kracht, maar hebben toch veel frisheid en elegantie. Vincent Paris is zonder twijfel een van de rijzende sterren van de Rhône-vallei.

Crozes Hermitage is afkomstig van wijnstokken van gemiddeld 30 jaar oud, geplant op alluviale bodems van de Rhône-appellatie. De grond is bedekt met kiezels die overdag warmte ophopen en die goed behouden tijdens de koele nachten. De 100% syrahwijnstokken worden duurzaam gekweekt om mogelijke besproeiing te beperken. Bladpluk en groene oogst om de opbrengst te verminderen (gemiddeld 35 hl/ha) verbeteren de aromatische intensiteit van de druiven.
De druiven zijn 100% ontsteeld. De tanks worden 's ochtends en 's avonds overgepompt, met temperatuurregeling om een fruitigere wijn te verkrijgen. De vinificatie duurt 3 weken. De wijn rijpt 50% in vaten, 50% in gebruikte vaten gedurende 9 maanden voordat hij wordt gebotteld.
Deze wijn is prachtig vlezig en sappig, met smaken van rood fruit vergezeld van kruidige tonen en een vleugje hartige zwarte olijven.