Vyne & Envy

Prinsengracht 411 & 381, Amsterdam

Wijnbar Vyne moet je zien om te geloven. En ook proeven om te genieten. Vyne ligt aan de Prinsengracht. Een paar panden verder huist (wijn)restaurant Envy. Beide lettercombinaties zitten onder dezelfde organisatie. En eigenlijk ontstond Vyne omdat de Envy-bezoekers tijdens het wachten op een tafeltje vaak met een glas wijn in de hand op de grachten stonden te aperitieven. Nu kan dat in de wijnbar Vyne. Met wat verbeelding waan je je in een liggende wijnton, met veel hout en indrukwekkende – geacclimatiseerde - glazen wandkasten vol horizontaal gestapelde flessen, bijna 300 verschillende. En daar zitten enkele pareltjes tussen! Een 80-tal wijnen kan je per glas bestellen, met gepaste ‘finger food’. Ook hier vinden we de ‘flight’-formule; een combinatie van een drietal halve glazen wijn.

Chabrol & Bistro Neuf

Haarlemmerstraat 7, Amsterdam

In de Haarlemmerstraat ligt aan het nummer 7 voorbij het stijlvolleChabrol Wine & Spirits. De 'spirit' van deze zaak verwoordt Rex Neve origineel op z'n website: 'Ik hou gewoon van lekker eten, van lekkere wijn. Ik verkoop geloof ik gewoon gezelligheid'. Overigens, voor de nieuwsgierigen: volgens Le Petit Robert betekent het dialectwoord 'chabrol' een mengeling van wijn en bouillon!
Wat opvalt: in tegenstelling tot België zien we geen enkele fles openstaan in de bezochte wijnwinkels. En dat heeft z’n reden. Volgens de Nederlandse drank- en horecawetgeving mag je geen alcohol drinken, zelfs niet proeven, in een supermarkt of bij de drankenhandelaar (slijter). Natuurlijk zijn er wijnhandels die proeverijen organiseren, maar dat gebeurt dus steeds in een gesloten lokaal en/of na de traditionele openingsuren.
Wie dus een glas wil drinken, én daarbij ook een lekker vorkje wil steken, moet naar een wijnbar of –restaurant. En ook voor deze zalige bezigheid, biedt Amsterdam een paar prachtige oplossingen.
Eén ervan is het begin 2010 geopende'Bistrot Neuf' vlak naast wijnwinkel Chabrol dat de wijnen levert. De lange 'pijp' is al meteen een erg favoriet adres van hippe Amsterdammers en BN'ers. Reserveren is de boodschap dus.

Domein de Wijngaardsberg

Wijngaardsberg 2, Ulenstraten

In het prachtige dal van Waterval vinden we in UlestratenDomein de Wijngaardsberg. Met een mooie terroir voor wijnbouw: mergel, zand en kiezel en löss, een door de wind aangevoerde afzetting, bestaande uit kwarts, veldspaat en kalk uit de laatste ijstijd! "Er werd hier al in de middeleeuwen wijn verbouwd. Als je goed kijkt, zie je nog de restanten van de wijnterassen. Het klimaat is anno 2008 ongeveer hetzelfde als toen. Ideaal dus", legt Jules Nijst, die samen met Wim en Elly Horsmans-Lubbers de wijngaarden beheert.
Tot 2002 was dit nog een gemengd landbouwbedrijf met een succesvolle melkveestapel en akkerbouw. Maar als gevolg van de strenge mestwetgeving werd beslist het melkquotum te verkopen en afscheid te nemen van de melkkoeien. In de plaats van melk kwam er… wijn.
In mei 2002, werden er 2.150 stokken auxerrois en pinot gris aangeplant. Zeventien spannende maanden later, in de herfst van 2003, vond de eerste oogst plaats, de èchte start van 'Domein Wijngaardsberg'. Het succes bij particulieren en horeca smaakte naar meer. 
In april dit jaar kwamen er nog 5.400 stokken pinot noir en chardonnay bij. De jonge, mooi symmetrisch geplante stokken blinken in de zomerzon. In de wijnkelder valt ons oog op de Cuvée Mathilde. Is er een verband met onze Belgische prinses? 'Die vraag stellen onze Belgische bezoekers wel meer. Maar neen, een prinses heeft hier niets mee te maken', lacht Jules.

Wijnbar Boelen & Boelen

Eerste van der Helststraat 50 in Amsterdam

Het stemmige eethuis, in de gezellige buurt 'De Pijp' die ook wel eens het 'Quartier Latin van Amsterdam' geheten wordt, is het lekker druk als we er binnenstappen.
Op de wijnkaart staan een heel pak referenties wereldwijd, waarvan meer dan twintig per glas te proeven. En zelfs die kunnen worden voorgeproefd, wat een zeldzaamheid is", zegt chef Jasper Van Waardhuizen, met Martijn Boelen medeëigenaar van de zaak. De prijzen per glas vallen erg goed mee, zeker als je weet dat een glas hier 15 cl telt.
Boelen & Boelen is naast een wijnbar ook een restaurant, met een traditionele eetkaart.
Katrien en Stéphane waren hier in juli 2017.