Bodega Badiola ‘Laderas’ tempranillo

  • 2020
  • Spanje, Rioja D.O.
    • 100% tempranillo
  • Alcohol 13,0%
  • vergisting in inox / 1/3 rijpte in Franse en Amerikaanse barrels van 225 en 300 liter van tweede en derde jaar

Kennis, passie en durf. Dat zijn de sleutelwoorden van het snelle succes achter dit jonge wijnproject, dat vanaf zijn eerste oogstjaar 2018 hoge ogen gooit. Die kennis en passie zijn vooral toe te schrijven aan twee Masters of Wine, die het project schragen: Andreas Kubach en Sam Harrop. De durf komt van investeerder Gorka Izagirre, die Bodegas Arabarte kocht in mei 2018. Izagirre's bijnaam luidt 'Badiola' en de winery werd meteen omgedoopt.  
Bodegas Badiola ligt in het hart van La Rioja Alavesa, de knapste wijnregio van het Baskenland. La Rioja Alavesa, het bergachtige gebied in het noorden, levert wijnen op met een grote expressiviteit en elegantie.
Badiola beschikt over een 300-tal percelen waarvan de meeste wijngaarden werden aangeplant in de jaren twintig, dertig en veertig van vorige eeuw. In het proces van het wijnmaken wordt niets aan het toeval overgelaten. De oogst gebeurt uiteraard manueel, in kleine mandjes van 15 kg om het fruit helemaal intact te houden. Om de vinificatie per perceel te kunnen realiseren wordt met man en macht aan een nieuwe wijnmakerij gebouwd.
Deze Laderas, wat letterlijk, heuvelhelling betekent, is een wijn met een knappe precisie, een gebalanceerde aciditeit en een bijzondere fraicheur. Deze wijn is een toonbeeld van de nieuwe Riojastijl. De wijnen rijpte in inox tanks en één derde ook in 2de en 3de jaars barrels van Franse en Amerikaanse eik gedurende vijf maand. Die rijping biedt veeleer structuur dan houtimpressies.