El Castro de Valtuille Mencía Joven

  • 2020
  • Spanje, Rueda D.O.
    • 100% mencía
  • Alcohol 14,0%
  • inox cuves

Dit gebied behoort tot Castilla y León, maar eigenlijk is het de poort tot Galicia. De Castilliaanse hoogvlakte wordt hier een bergachtig landschap dat overgaat in een groene oase en een meer gematigd klimaat: minder extreem dan in Castilla en minder regen dan in Galicia. Bierzo is het koninkrijk van de Mencía-druif, voor velen een nobele onbekende, maar één van Spanjes meest onderschatte druiven met een indrukwekkend potentieel. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 450 en 1.100 meter.

Raúl Perez is heer en meester in Bierzo. Hij kent elk perceel en elke wijnstok bij naam. Hij koopt druiven en wijngaarden die boordevol potentieel zitten om grootse wijnen te maken. In 2010 werd Raúl samen met Jimenez-Landi uitgeroepen tot het jonge wijnbouwerstalent van Spanje.

Men zegt dat mencía lijkt op pinot noir of op syrah. Neem de fruitgedrevenheid van de pinot en het verkwikkende van de syrah en je hebt een goede mencía. Deze 'jonge' wijn van Raúl Perez wordt met dezelfde zorg gemaakt als de andere cuvées maar de druiven komen van jongere wijngaarden en om zijn optimale primaire (druivige) aroma's te behouden wordt de wijn op inox gegist en bewaard. Castro de Valtuille Joven is de jonge wijn van de burcht Valtuille. Valtuille is de naam van het dorp en staat voor een selectie van van meer dan 100 jaar oude stokken. 

http://www.castroventosa.com