Chanterêves ‘Dessus de Montchenevoy’

  • 2020
  • Frankrijk, Bourgogne, Savigny-les-Beaunes A.O.C.
    • 100% pinot noir

Het jonge wijnhuis Chanterêves wordt gerund door Guillaume Bott en Tomoko Kuriyama.
​Tomoko is geboren in Japan en komt uit een familie met een culinaire background. Haar carrière startte in Duitsland bij Paul Fürst, Peter Jakob Kühn en Hermann Schmoranz van Weingut Georg Breuer. Ze heeft haar oenologiediploma uit Geisenheim. Voor de oprichting van Chanterêves werkte ze bij Weingut Altenkirch in Rheingau, waar ze pinot noir en riesling vinifieerde. Na dit avontuur trok ze naar Bourgogne. Tomoko heeft Guillaume Bott ontmoet op stage bij Patrick Bize in 2005, waar Guillaume actief was. Guillaume komt uit Dijon en heeft school gelopen in Beaune.Tomoko startte bij Chandon de Briailles en Guillaume heeft nog bij Domaine Sauzet gewerkt, allemaal klinkende namen. 

Chanterêves werd opgericht in 2010, initieel als négociant-vinificateur. Ze kochten met andere woorden druiven aan. Onlangs verwierven ze evenwel enkele eigen wijngaarden. Er werd ruim vier hectare toegevoegd aan het kleine perceel aligoté dat ze 5 jaar geleden reeds aankochten. Naast Maison Chanterêves mogen we ons in de toekomst dus verwachten aan nieuwe releases van Domaine Chanterêves. De diverse percelen in eigendom liggen enerzijds in de Hautes-Côtes de Beaune, zo'n drie hectare. De helft is aangeplant met chardonnay, de andere helft met aligoté, gelegen in Fussey grenzend aan de Hautes Côtes. Verder bezitten ze 20 are in het gehucht Champs Longs in het noorden van Chorey-Lès-Beaune en nog eens 85 are in Savigny-lès-Beaune

De stijl van Chanterêves staat compleet los van de wijnen bij de domeinen waar ze de laatste jaren actief waren. De wijnen bij Chanterêves hebben een meer natuurlijke stijl, in de positieve zin van het woord. De wijnen zijn loepzuiver, precies en uitgepuurd.

Deze 'Dessus de Montchenevoy', tevens de eerste jaargang van het domein, is gelegen boven de beroemde Savigny 1er cru 'Aux Guettes'. Het perceel ligt geïsoleerd en is omgeven door bossen op een hoogte van 350 meter, op een westelijke helling. Deze locatie is ideaal zeker als we de klimaatverandering in acht nemen; de frisse lucht van het bos in combinatie met de hoogte tekenen voor een langzaam rijpingsproces. Het perceel wordt te paard geploegd. Na de laatste ploegbeurt wordt er een mengsel van maar liefst dertien verschillende soorten eenjarigen en vaste planten gezaaid om meer biodiversiteit en een gezondere bodemsamenstelling te bekomen. De wijn zelf vertoont een neus met hints van rood en zwart fruit, vol en gestructureerd. Een lange complexe afdronk.