Domaine Pinson ‘Chablis’

  • 2022
  • Frankrijk, Bourgogne, Chablis A.O.C.
    • 100% chardonnay
  • Alcohol 13,0%

Chablis is meer dan de bekende wijnregio aan de noordkant van de Bourgogne. Chablis staat voor cool climate chardonnay.
De echte hoogtijdagen van Chablis zijn echter van lang geleden. Rond 1890 waren hier maar liefst 40.000 hectares aan wijngaarden. De phylloxera (druifluis), die Chablis in 1887 bereikte én de aanleg van de Chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée, die Parijs ontsloot voor goedkope wijnen uit Zuid-Frankrijk, hebben Chablis letterlijk gedecimeerd tot de huidige 4500 hectares.
Het terroir van Chablis is beroemd: Kimmeridgian klei met veel fossielen. Kalksteen tekent voor een goede waterhuishouding en la terre blanche zorgt voor weerkaatsing van de zon, wat weer goed is voor de fotosynthese.

Domaine Pinson is zo oud dat er in Chablis zelfs een straat is met deze naam, de Rue Pinson. Anno nu zorgen Laurent en Christophe samen met Laurents dochter Charlene voor een perfecte wisselwerking tussen high tech en traditie, met als enig doel kwaliteitswijn te maken: de druiven worden met de hand geplukt, selectie in de wijngaard en de kelder, pneumatische persen, vergisting in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De Chablis tout court rijpt in de tank, de Premiers Crus in 3 tot 6 jaar oude vaten en Grand Cru Les Clos in 1 en 2 jaar oude vaten.

De Charlene & Laurent Pinson Chablis is gemaakt van druiven van de linkeroever van de Serein. De wijn heeft aroma’s van witte bloemen, verse citroen en witte perzik. De wijn is opvallend mineraal.

http://www.domaine-pinson.com