István Dorogi Tokaji Aszú 6 Puttonyos (50 cl)

  • 2012
  • Hongarije
    • 70% furmint
    • 30% hárslevelű
  • Biowijn

István Dorogi begon zijn kleine familiedomein van 8 ha helemaal opnieuw en bouwde het op met bescheiden hard werken, altijd met oog voor kwaliteit. Biologische wijnbouw is een van zijn principes. Zijn wijngaarden liggen verspreid over de Tokaj-heuvel in Tarcal en zijn allemaal geclassificeerd als historische premier cru-sites. Omdat zijn focus weliswaar op de productie van zoete wijn ligt, oogst hij met uiterste precisie, de oogst kan tot 100 dagen duren vanwege de het zorgvuldig plukken van enkel gebotrytiseerde druiven.
Deze zoete Hongaarse wijn is gemaakt met een uniek proces: van de aszúbessen (gedroogd bijna tot rozijntjes), wordt een pasta gemaakt en overgoten met fermenterende most (100 l tot 100 kg) van de basiswijn (eerder geoogst), met een maceratie tot 3 dagen, persing, spontane fermentatie op vat en rijping van 2 jaar in kleine Hongaarse eikenhouten vaten.
Dit is een wijn met ontzettend veel concentratie, naast honing en exotisch fruit ook een vleugje kruidigheid. Mondvullende zoete wijn maar door de hoge zuren zeker geen plakkend gevoel.