Gaudio Barbera del Monferrato

  • 2020
  • Italië, Barbera del Monferrato Superiore D.O.C.G.
    • 90% barbera
    • 10% freisa
  • Alcohol 14,50%

Bricco Mondalino is een klein familielandgoed, opgericht in 1970 door Amilcare Gaudio, die zijn hele leven als oenoloog voor zijn broers en andere Italiaanse en niet-Italiaanse wijnhuizen heeft doorgebracht. Op 63-jarige leeftijd besloot hij zijn eigen visie op de wijnbouw te realiseren.

Het is nu zijn knappe kleindochter Béatrice Gaudio, als oenoloog afgestudeerd aan de prestigieuze Alba School, die de teugels heeft overgenomen van dit familiedomein dat ongetwijfeld wordt erkend als het beste van Vignale Monferrato, een kleine DOCG op de idyllische heuvel ten noordoosten van Asti. Deze noordelijke hoek van de Monferrato-regio is nog relatief onontdekt, met koude winters, hete zomers en regenval van ongeveer 400 mm per jaar, ideaal voor het verbouwen van wijnstokken. De wijngaarden van Gaudio beslaan 18 hectare. De bodem is kalksteen, bestaande uit mariene sedimenten die rijk zijn aan fossiele schelpen. De druivensoorten op het dlomein zijn voornamelijk grignolino en barbera.

Béatrice produceert daar prachtig delicate barbera's. Deze wijnen hebben een zeer goed bewaarpotentieel. De wijn genoot een vatrijping van zes maanden op Bordelese barriques en tonneaux van 600 liter. Deze wijn van Beatrice Gaudio is een volmondige wijn, met aroma’s van zwarte bes en kers en een klein chocoladetoetsje in de mond. De finale is opvallend fris. Een fles met een veelbelovend bewaarpotentieel.

http://www.gaudiovini.it