Vincent Paris Cornas ‘30’

  • 2021
  • Frankrijk
    • 100% syrah
  • Biowijn

Vincent Paris, geboren in Cornas, realiseerde zijn eerste jaargang in 1997. Hij erfde de meeste van zijn wijngaarden (waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn) van zijn grootvader en kocht er ook een aantal van zijn oom, de legendarische Cornas-wijnboer Robert Michel, toen hij met pensioen ging in 2006.

De biodynamisch bewerkte wijngaarden liggen op verschillende percelen langs de op het zuidoosten gelegen Cornas-helling. De wijnen van Vincent tonen kracht, maar hebben toch veel frisheid en elegantie. Zijn Granit 30 en Granit 60 ontlenen hun naam aan respectievelijk de helling van de wijngaarden en de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken. Vincent Paris is zonder twijfel een van de rijzende sterren van de Rhône-vallei.

Na de oogst krijgen de druiven een koude schilweking op 12 graden gedurende één week. De gisting vindt plaats in RVS, waarbij de hoed (de schilletjes die bovenkomen drijven) twee keer per dag wordt ondergedompeld. Dit wordt gedaan om kleur en smaak te onttrekken. De gisting duurt drie tot vier weken, de wijn rijpt daarna drie maanden verder in RVS. Hierna wordt de wijn overgeplaatst naar eikenhouten vaten, waarin de wijn nog een jaar verder rijpt. De vaten zijn twee tot acht jaar oud. Er wordt geen nieuw hout gebruikt.

Dit is een fruitige, volle wijn met typische syrah-tonen van bramen en zwarte peper in de afdronk. Aroma's van zwart fruit, specerijen, bramen en laurier.